Cirkularna ekonomija i grafički dizajn: Kreiraj za održivu budućnost

16 oktobar 2023

Kategorije

DIJELI

BURCH Radionica

Studiraš grafički dizajn i želiš da naučiš nešto više o cirkularnoj ekonomiji?

Onda ova edukativna radionica je savršena prilika da spojiš najnovije trendove održivosti, odnosno cirkularne ekonomije, s tvojim jedinstvenim kreativnim grafičkim rješenjima! Radionicu organizuje Centar za politike i upravljanje u saradnji sa BURCH Univerzitetom, a radionicu će voditi profesor Vedran Zubić!

Radionica traje circa 2.5 sata s pauzama, a slušat ćemo:

-          O cirkularnoj ekonomiji, njenom konceptu i koristima,

-          Poslovnim modelima cirkularne ekonomije i primjerima dobre prakse i

-          Ulozi cirkularne ekonomije u tekstilnoj indsutriji.

U sklopu ove radionice o cirkularnoj ekonomiji, organizujemo takmičenje za najbolji žig i ostala vizualna rješenje za Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde (UCPD), a najbolja 3 rada osvajaju posebnu nagradu!

Kako to cirkularna ekonomija ima veze sa grafičkim dizajnom? I zašto baš UCPD? Saznaj u nastavku!

Zašto cirkularna ekonomija i grafički dizajn?

Cirkularna ekonomija je hot topic u Evropi, a predstavlja koncept koji ima za cilj postizanje ekonomije sa „nula otpada“. Za razliku od tradicionalnog modela „uzmi – koristi – baci”, cirkularna ekonomija bazira se na principu „smanji – popravi – ponovo koristi – recikliraj“.

Stoga, cirkularna ekonomija ne samo da može biti korištena kao poslovni model, već predstavlja i način življenja. Od prepravljanja stare tehnologije, smanjenje količine hrane koju kupujemo, do korištenja starih majica kao kućne krpe – sve su ovo sitne dnevne navike koje praktikujemo, a koje su cirkularne i tako sprječavaju gomilanje otpada na planeti Zemlji.

Takmičenje

  • Ko je Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde?

Osnovni ciljevi i zadaci Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK-a Goražde su okupljanje lica oboljelih od cerebralne paralize i distrofije (UCPD), te članova njihovih porodica radi ostvarivanja neposredne materijalne, socijalne i drugih vidova pomoći, zatim ostvarivanje prava iz oblasti obrazovanja, rehabilitacije, radnog osposobljavanja i zapošljavanja oboljelih od CPD.

UCPD je jedno od pionira u BiH za primjenu cirkularnih poslovnih modela. Partnerstvom s kompanijom "Prevent", čije ostatke od šivenja presvlaka za automobilska sjedišta koriste za proizvodnju visokokvalitetnih papuča, cekera, jorgana, jastuka i drugih tekstilnih proizvoda, UCPD decenijama posluje održivo i za primjer. Dodatno, Udruženje je pokrenulo i prvi vešeraj u Goraždu, čime su postali pionir modela "proizvod kao usluga" u ovom dijelu zemlje.

 

Takmiči se i zajedno kreirajmo održivu budućnost!

 

Za sva pitanja, obrati nam se na našem Instagram profilu (@cpubih), ili pošalji mail na dzzerem@cpu.org.ba!

13 juli

Cirkularna ekonomija - šansa za tekstilnu industriju

read more
30 maj

30 MAJ - Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

read more
25 januar

Cirkularna ekonomija – Šansa za razvoj Grada Goražde

read more
7 juni

Konferencija "Cirkularna ekonomija u BiH"

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta "Poticanje održivog i inkluzivnog razvoja u BiH kroz modele cirkularne ekonomije", koji realizira uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizira konferenciju „Cirkularna ekonomija u BiH", u Sarajevu 7. juna 2022. godine u hotelu Hills, sa početkom u 11.00h.

read more
23 juni

Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH

Centar za politike i upravljanje (CPU) uz podršku Center for International Private Enterprise (CIPE) organizuje online konferenciju “Odgovor na krizu: Maksimiziranje doprinosa telekom operatera ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji u BiH“. Struktuirana u formi dva izlagačka panela, ova konferencija će okupiti relevantne donosioce odluka, predstavnike telekomunikacijske industrije i međunarodne eksperte u sektoru.

read more
6 novembar

Konferencija Stabilnost finansijskog sektora u BiH

Centar za politike i upravljanje u sklopu projekta „Promoviranje debate o ključnim reformskim politikama" organizuje konferenciju „Stabilnost finansijskog sektora u BiH“ koja će se održati u Sarajevu 6. novembra u Atrij sali hotela Evropa sa početkom u 12h. CIlj konferencije je da podstakne stručnu debatu, te sagleda napredak na provedbi strukturalnih reformi u finansijskom sektoru, kao i efekte istih na jačanje ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

read more